Zdraví je to nejcenější, co máme. Není tajemstvím, že naše zdraví je z velké čási ovlivňováno naší psychikou. Spousta nemocí je psychosomatického původu. Známé rčení říká „ve zdravém těle – zdravý duch“. Chceme-li ovlivňit naše fyzické zdraví, musíme zaměřit svou pozornost i na naše duševní a mentální zdraví. Všechno souvisí se vším.

Každý rok se 98 procent veškerých atomů v našem těle obměňuje, takže v podstatě máme každým rokem „nové tělo“. Tato neustálá změna je ovládána na kvantové úrovni a jestliže jí chceme využít, musíme se naučit přepsat software naší mysli, říká Deepack Chopra, MD.

Naše psychosomatické potíže nabývají fyzických rozměrů a materializují se ve formě nemocí, žlučníkových potíží, vředů, atd.. Proto, je k dosažení úplného zdraví zapotřebí soustředit pozornost nejen na naše tělo, neboli hmotnou schránku, ale také na naše psychické dobro, které tuto fyzickou schránku ovlivňuje. Psychika a duševní rovnováha hraje obrovskou roli v našem zdraví.

Měla jsem klientku, která šest let neúspěšně bojovala s bulímii. Během prvního koučinku bylo patrné, že disfunkce přijmu potravy je u ní velmi úzce spojena se stresem v pracovním a osobním životě. Společně jsme začaly pracovat na odstraňování stresových faktorů a na způsobech, jak s nimi efektivně naložit.

Nahradily jsme zvyky, které měly determinující účinek zvyky, které ji naopak podporovaly v navození vnitřního klidu a v dosažení jejich cílů. Pracovaly jsme s principy sebelásky a použily jsme i mentální techniky jako jsou afirmace. Během pěti sezení se nám podařilo snížit výskyt příznaků této nemoci o polovinu, což byla pro ní po šesti letech velká úleva. Prvně po těchto letech zažila celý den bez příznaků.

Koučink je vynikající metoda, skrze kterou lze řešit problémy spojené nejen se zdravím, ale také se vztahy, financemi i profesním rozvoje. Klíčem je přijetí plné odpovědnosti za váš život a za vše co se v něm děje. Je potřeba udělat konkrétní kroky ke změně a dostaví se zasloužené výsledky.

Náš vnější svět je pouze odrazem našeho vnitřního světa. Pokud chceme dosáhnout změny našich okolností, musíme začít se změnou uvnitř nás samých. Skrze koučink si ujasníte své cíle a stanovíte si způsoby jak jich dosáhnout.

Stejně jako špičkoví sportovci mají své trenéry, tak i špičkoví lidé mají své kouče. Kouč je pro vás partnerem na vaší cestě k úspěchu. Neradí, ale správnými otázkami vás nutí k zamyšlení a vy si zvolíte správnou cestu sami. Je to úžasná metoda sebepoznání, která pomáhá vnitřní transformaci.

Transformace mentální často souvisí i s transformací na fyzické úrovni. Je důležité udržovat svou mysl čistou. Tím se změní vaše pocity a následně i vaše rozhodnutí, což ovlivní kroky, které v životě děláte a výsledky, které dosahujete. To platí jak pro rovinu pracovní, osobní tak i zdravotní.

Tipy na mentální a fyzické zdraví:

Definujte si své cíle

Definujte si přesně své cíle a zapište si je. Poté si určete způsob, jak jich dosáhnete. Koučink vám pomůže v nalezení efektivní cesty, jak můžete dosáhnout cílů snadněji a rychleji.

Ostraňte stresové faktory

Postavte se tváří v tvář stresovým faktorům a vyřešte je. Všechny překážky jsou pouze příležitosti k růstu. Představte si, že na každý problém existuje řešení. Pozvedněte vědomí na vyšší úroveň, ze které je možné vidět řešení.

Vizualizujte se ideální situaci

Vaše schopnost si představit a prožívat ideální stav tak, jako by se již stal skutečností, z velké části určituje zda dosáhnete svého cíle či nikoli. Vytvořte si krásný obrázek sami sebe a prožívejte svůj ideální život nejprve ve svých představách, jako by se již stal skutečností. Pokud v sobě rozvinete schopnost vizualizace, tak zvýšíte pravděpodobnost toho, že svého cíle dosáhnete.

Mluvte k sobě pozitivně

Jazyk, který používáte z velké části ovlivňuje to, jak se cítíte. Říkejte si hezké věci, které chcete, aby se stali skutečností. Například: mám se ráda, jsem šťastná, vyrovnaná a úspěšná, mám krásnou postavu, ostatní mě milují a podporují…a pod. Myšlenky typu: nejsem dost dobrá, nezvládnu to, nestíhám… apod. vám nejsou vůbec užitečné. Buďte k sobě laskaví, mluvte sami k sobě hezky.

Mějte se rádi

Pokud se máte rádi, tak to pozitivně ovlivňuje vaše sebevědomí, vaše zdraví a následně i váš úspěch. Mějte se rádi! Spousta lidí se obětuje pro ostatní a zapomínají sami na sebe. Nepleťte si pojem sobectví a sebeláska.

Odměňte sami sebe

Pokud se vám něco podaří, odměňte se. Ať už je to pochvalou, malým dárkem, masáží, nebo čímkoli, co vám udělá radost. Úspěch plodí úspěch! Je potřeba to oslavit a odměnit se za úsilí, které jste vynaložili. J

Udělejte si mentální půst

Odprostěte se na 11 dní od negativních myšlenek. Tento mentální půst bude mít pozitivní efekt na vaše zdraví. Pro udržení čitsté mysli můžete praktikovat například afirmace nebo řízené relaxace. Pokud by vás tyto techniky zaujaly, můžete si je stáhnout v eshopu na mých webových stránkách www.RenataAngelo.com

Investujte do sebe

Zajděte si na semináře, kde se naučíte nové techniky a kde poznáte podobně smýšlející lidi. Přečtěte si inspirující knihy, nebo si poslechněte motivační audionahrávky, které vám pomůžou zaměřit pozornost na to, co v životě chcete. Studujte příklady těch, kteří již dosáhli toho, co chcete vy. Pokud chcet perfektní zdraví, studujte příklady těch, kteří se uzdravili. Pokud chcete finanční nezávislost, tak studujte příklady těch, kteří ji již dosáhli. Úspěch zanechává stopy.

Prožívejte vděčnost

Buďte vděčni za všechno, co v životě máte i za všechno, co si do svého života teprve přitáhnete. Čím více vděčnosti budete prožívat, tím více pozitivních situací vás potká. Vždy dávejte druhým to, co si přejete ve svém životě dostávat. Pokud chcete lásku, dávejte lásku. V případě, že chcete uznání a respekt, respektujte a uznávejte ostatní.

Odstraňte emocionální bloky

Tělo má přirozenou schopnost se samo uzdravit. Vaším úkolem je mu dát ty nejlepší podmínky k uzdravení. Tím, že odstraníte své emocionální bloky zajistíte volný průtok životní energie, které se říká „chi“ nebo „prana“. Emocionální bloky můžete například uvolnit tím, že budete praktikovat odpuštění. Můžete použít i techniku ho-ponopono, EFT, reiki, nebo si třeba postavit rodinné konstelace. Způsobů je spousta.

Meditujte

Pokud budete věnovat 20 minut denně tomu, abyste stválili čas v klidu jen sami se sebou, bude to mít neuvěřitelně pozitivní vliv na vaše zdraví, na vaši mentální vyrovnanost a také na váš úspěch.

Dýchejte

Hluboký dech má pozitivní vliv nejen na fyzické zdraví, ale i na vaši psychiku. Ve chvílích, kdy se cítíte pod stresem je dobré se zastavit, udělat si pauzu a několikrát se z hluboka nadechnout. Je fantastické když se naučíte praktikovat dechová cvičení jako je například pranayama.

Stravujte se pravidelně

Vytvořte si zvyk, dát si v klidu dobrou snídani. Pokud si chcete udržet přes den dostatek energie, tak jezte pravidelně po malých dávkách. Dopřejte si pestrou, vyváženou stravu s dostatkem zeleniny a ovoce. Omezte tuky, cukry a bílou mouku.

Pijte dostatek tekutin

Tím nemyslím alkohol, ale vodu J. 2-3 litry denně jsou optimální. Jsme tvořeni z více jak 70-ti % z vody a opravdu ji potřebujeme.

Sportujte

Není to náhoda, že většina úspěšných lidí si udělá čas na sport. Zařaďte se mezi ně. Můžete začít něčím jednoduchým jako je například 30 min. procházka nebo jogging. Při spourtu – ať už je to běh, joga, plavání, nebo cokoli jiného – se vám uvolňují endorfiny.

Užijte si život

Zařaďte do svého života činnosti, které vás baví. Dopřejte si koníček, který vám dělá radost. Následujte intuici, často se smějte a dělejte radost nejen sobě, ale i ostatním.
Renata Angelo
motivační spíkr, kouč, spisovatelka
www.RenataAngelo.com[/fusion_text]